Koffie maceraat

Een maceraat is niks minder dan een kruidenolie. Een maceraat maak je door bloemen, kruiden of koffie in olie te laten trekken. Wanneer je de bloemen of kruiden aan een olie toevoegt geven de plantendelen gedurende 3 à 4 weken hun oplosbare stoffen af waardoor er een kruidenolie ontstaat.

Recept zelfgemaakt koffie maceraat

Werkwijze:
Voor een koffie maceraat gebruik je 100 ml biologische vette plantenolie (bijv. amandelolie of camelina) en voegt daar 20 gram koffiebonen aan toe. Verwerk dit in een weckpot en laat dit 2 weken staan op een lichte plek maar niet in het volle zonlicht. Schud de weckpot af en toe.

Na 2 weken ga je de olie zeven in een kaasdoek en vang je het maceraat op. Dit maceraat kun je gebruiken om je armen, benen, buik en billen mee in te smeren.

Gebruik het als oogserum of meng het in een shea butter voor een oogcrème.

Dit maceraat kun je ook toevoegen aan een huidscrub.